30 juni 2011

Apoteket finns överallt - hur funkar det?

Har funderat en del på vad avregleringen av Apoteksmonopolet har inneburit!

Nu mera så är det nästan lättare att köpa huvudverkstabletter än att köpa snus! Du finner läkemedel på Konsum, ICA, Dagslivs, Hemköp, Statoil, och så alla dessa andra apoteksbolag och Apoteket!

Ett exempel kan vara att det i Växjö finns 3 apotek på Samarkand (köpcentrum), 5 nere i Centrum. Sammanlagt 11 stycken. Pizzerior och apotek finns det gott om!

Det kan omöjligt finnas en marknad för alla dessa apotek och eftersom de receptfria säljs också inom dagligvaruhandeln så blir möjlligheterna att nå kunderna ännu svårare. Man kan nog säga att det kan vara bra för oss "friska" konsumenter, som i vår stressade tillvaro vill köpa något för hälsan snabbt.

Men hur är det för dem som verkligen behöver sina mediciner? Jag tycker att det säger sig själv att det blir svårare att finna apotek som har just det man behöver! Då blir alternativen att ränna runt bland de 11, beställa innan eller att köpa via internet! Inte ens Apoteket kan ha alla preparat och mediciner - ett litet snabbt omsättningsbart sortiment är det de antagligen tjänar mest pengar på!

När det gäller den service vi får så beror det delvis på hur jag själv beter mig (som en vän Lisa påpekade för mig på Facebook - och visst har hon rätt)- ett leende möts ofta med ett leende. De allra bästa (serviceminded) klara att föra över den glada känslan på mig också!

Att skapa merförsäljning är en självklarhet som säljare och företagare. Men hur påverkar det våran konsumtion av läkemedel?

Vi får ser hur bra det går och vilka som klarar sig bland bolag apoteken!
Konsumentverket kom idag med undersökningen "Omregleringen av apoteksmarknaden - Redovisning av regeringsuppdrag". Denna har utförts bland 3000 konsumenter 2008 och 2011.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar