14 juli 2011

Måndag i Almedagen 2011 . 4/7

Så var det måndag och allt sätter i gång med full fart! Över 200 arrangemang gör att det blir svårt att få en överblick. Att sedan försöka schema-lägga ens deltagande gör det helt enkelt omöjligt - men vad gör väl det. Öppenheten, möjligheten att ställa frågor från publiken och att många arrangörer använder bästa tillgängliga teknik, vilket innebär att hörselslingor finns, teckentolkning genomförs och att websändningar görs.
Här intervjuar Lars Andersson, medarbetare på MAX Hamburgare Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström om personer med funktionsnedsättnings möjligheter att kunna bidra på arbetsmarknaden! Undrar hur det ser ut på Svenskt Näringsliv med antalet anställda med funktionsnedsättning? Skulle Svenskt Näringsliv kunna visa ledarskap i denna fråga och samtidigt bli en bättre organisation ?


En av de häftigaste och viktigaste montrarna -en stiftelse, som uppmuntrar vårdpersonalsidéer! Den yrkesgrupp på Tekniska museet, som har flest bidrag i utställningen - Kvinnliga uppfinnare - är Sjuksköteskor!

Ett seminarie arrangerat av LEDARNA - där det diskuteras chefers möjligheter att kunna få sätta mer individuella löner.


Sydsvenska Handelskammaren och SKB hade Björn Ranelid som talade om konflikter! Fick en helt annan uppfattning om honom efter att fått möjlighet att lyssna till honom. Han är en person som verkligen använder rummet och rösten som verktyg och få deltagarna att sitta trollbundna!

I går var premiären av Harry Potters sista film. Jag träffade representanter från "Harry Potter"-universitetet, Hogwarts Universitet - eller som det heter i Småland, Linnéuniversitetet.
De har blivit känt efter Svenskt Näringslivs utspel om sänkta studiemedel för vissa humaniora ämnen.
Mycket märkligt uttalande och kortsiktigt rent nationalekonomiskt har de kanske rätt, men det gäller väl fortfarande att på olika sätt skilja ut sig från mängden vare sig om det gäller mediabruset, arbetsmarknaden eller bland innovationer! I Indien utbildas varje år 200.000 Civilingenjörer - Hur kan vi i framtiden blir mer konkurrenskraftiga i våra företag, universitet och näringslivsorganisationer?
Några förslag skulle kunna vara att:
- vi blir mer öppna för olikheter, som språk och kulturella kompetenser, funktionella olikheter och kompetenser och olika kunskaper och erfarenheter värdesätts. Detta kräver duktiga ledare och att kärnvärde tydliggörs och man gör de vi säger - walk the talk!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar