28 april 2012

Slumpvisa fantastiska möten fredagen den 27 april!

Ett kylskåp jag mötte på
Almedalen 2011
Ett möte är en fantastisk tjänst - som ges till oss varje dag. Kanske kan vi säga  att det är en del av eko-systemtjänsterna som vi får alldeles gratis! Så varför tar vi inte möjligheten?

I går träffade jag många underbara människor och tre förbryllade mig särskillt - kanske för att vi var totalt olika  - det var nästan så att det slog gnistor. MEN efteråt så har jag tänkt mycket på vad de har lärt mig.

Låt oss börja på torsdag-kvällen den 26 april ute i på SF Kista där Think Big Lecture - har Alexandra Pascalidou, som gäst och föredragshållare (en fantastisk person som EJ är blande de tre). Hon berättar om hur hennes mamma och pappa - ofta var osynliga i sina arbeten som städare.


När jag tar Buss 2 från Slussen mot Norrtull (7018) kl. 07.45 så är jag med om en märklig händelse - Jag ska ta bussen mot Själagårdsgatan 13 dvs det ligger i Gamla Stan. - Busschauffören säger -"Jag har ingenaning". De var de orden han sa - sedan??? (blev det nog tilt?). Han svarade inte på frågan - "Vilken väg kör din buss?" Total tystnad... "Var stannar du på Skeppsbrokajen?" Total tystnad...

Nu var jag tvungen att gå bak i bussen - annars hade jag exploderat ... Jag har få gånger tjänst mig så förödmjukad.

Eventuellt påverkade mig detta senare ...

När denna buss står i en gränd i Gamla stan - så tror jag först att det är en färdtjänst-transport. Men icke - det visar sig vara fyra hantverkare. Som inte alls uppskattade när jag frågade hur de hade tänkt här?

Tänker ofta på sådana saker då min mor är rullstolsanvändare och ibland kör rullator. Jag trodde helt enkelt att det skulle bli handgemäng.

Rätt korkat att vara så aggresiv mot en medborgare/gångtrafikant när företagsnamn och telefonnummer står på bröstet- Bin-sell i Stockholm AB 08-722 85 00.  Fundera på detta när ni sätter telefonnummer på era företagsbilar och uniformen på de anställda.
IKEA gör inte ALLT rätt - men de försöker! Jag tycker att IKEA är ett beundransvärt svenskt företag, som jag är stolt över och direkt hade köpt aktier i. De har ett arbete när det gäller miljö, arbetsmiljö och sociala frågor, som heter "Arbetet som aldrig tar slut". -Där de på ett tydligt sätt för sina anställda berättar om bland annat IWAY (IKEAS krav på sina leverantörer - IKEAs Code of Conduct!)
Jag skulle lätt kunna beskriva 10 företag där deras miljö, arbetsmiljö och sociala frågor /etik är "papperstigrar", och dessa kommer inte med i SVTs Uppdraggranskning - för de ligger i mellanskiktet där man lätt kan vara osynlig - men om vi ska lämna över en bättre värld till våra barn och barnbarn så måste även dessa sätta i gång!
IKEA försöker göra rätt, men vad gör de?

Denna  "Makes people talk"
och fungerar utmärkt i fält
tester som är gjorda både på
t-bana och pendeltåg.

Nu blev det de mest lärande mötena så  de kinesiska journalisterna Shi och Lu som jag guidade i Gamla Stan till National museum kunde inte behandlas här. Eller den spännande och mångfasciterade journalisten Lars från ett IT-magasin från IDG, som vi såg Brage-Hammarby med över en bit mat kom heller inte med. Eller det spanska paret som var IT-specialist och formgivare och som jag skickade till 100 Innovationer på Tekniska Museet. Eller grabben som hade spelat datorspel i 8 år och som hade väldigt få drömmar eller vilja att ta ett arbete. 
Alla dessa finns där ute - du måste bara ta chansen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar