21 maj 2012

Frank Belfrage - en förebild i det dolda och i Sveriges tjänst!


Jag håller nu på att läsa boken "Fokus Europa" - en vänbok till Frank Belfrage, som har gjort mycket bra insatser oavsett om det varit Socialdemokratisk eller Alliansregering. Han är en "verklig" diplomat och europé!

Hans insatser fascinerar verkligen mig - berättelser från gamla kolegor inom UD, Utrikesministern, Statsministern, men också nordiska och europeiska kollegor.


Ett av det mest spännande var nog beskrivningen av Sveriges prioriteringar och inflytande på Europa samarbetet av den franske diplomaten, Pierre de Boissieu.
1)   Kraven på könsbalans (jämlikhet) i en bakåtsträvande eller reaktionär miljö. - Lika mycket för politikens innehåll som det rådande språkbruket.
2)   Transparens. "Ni ville göra upp med den bristande insynen enligt fransk modell...".

3)   Friheten och kampen mot protektionismen. "Inom unionen var ni inte ensamma om att vilja fördjupa den inre marknaden, förenkla principerna för den och stärka efterlevnaden av uppsatta regler. Ert främsta mål var emellertid att bekämpa protektionismen. Sveriges ståndpunkt var alltid förutsägbar: Ingen eftergift var stor nog, att spela ut ett antidumpningskort eller införa andra hinder var en synd då frihandel är ett lika grundläggande värde inom EU som frihet och demokrati.


4)   "Det område som Sverige prioriterat högst är utvidgningen av EU, och då talar jag om en utvidgning utöver dagens 27 medlemsstater; ni spelade en viktig roll i utvidgningen 2004-2006. Genom årens lopp har tre förklaringar till den svenska hållningen i frågan utkristalliserats. Geografiska och historiska aspekter har spelat in och gör det fortfarande, precis som närheten till det så kallade europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES)".

När jag fick möjlighet att fråga  Ulf Dinkelspiel angående hur han ser snusets framtid i Sverige - så gav han ett positivt besked vid bokreleasen under Europa-dagen den 9 maj i Europahuset på Regeringsgatan.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar