22 maj 2012

Hur kommer det att gå med den framtida ledarförsörjningen?

Detta är en betraktelse över vissa förändringar som skett under de senaste 25 åren!

1987 så avskaffades Kollektivanslutningen. "Kollektivanslutning nyttjades tidigare inom arbetarrörelsen i Sverige genom att olika LO-förbund och -klubbar anslöt sina medlemmar till Socialdemokraterna. Bruket upphörde 1987[1] efter många decenniers påtryckningar från ett stort antal enskilda fackmedlemmar."


1979 då vi hade flest medborgare som var medlemma i något av riksdagspartierna. 
I dag har medlemsantalet minskat till 1/5 av vad den var 1979. I dag är 3 av 100 svenskar medlemmar i partierna och det är ofta från dessa som de politiska makthavarna plockas fram! Att ha Kollektivanslutning var inte något positivt - och det är ett fortsatt problem när medlemsantalen i partierna minskar!
Värnplikten: "Sverige hade mellan 1901 och 2010 allmän värnplikt för män. Den 16 juni 2009 beslutade Sveriges riksdag med röstsifforna 153–150 att Sverige avskaffar den allmänna värnplikten[3] i fredstid och från den1 juli 2010 ersätta den med en frivillig grundläggande soldatutbildning[4]. Riksdagen beslutade vidare den 19 maj 2010 att ersätta värnpliktsutbildningen med en frivillig militär grundutbildning också kallad GMU.[5]"








Kårobligatoriet: "Studenterna vid statliga universitet och högskolor i Sverige omfattades fram till och med den 30 juni 2010 av ett kårobligatorium genom lagstiftning. Högskolelagen (1992:1434, 4:4) bemyndigade regeringen att besluta om skyldighet för studenterna att tillhöra särskilda studentorganisationer; i förordning (1983:18) om studerandekårer, nationer och studentföreningar vid universitet och högskolor, ofta kalladobligatorieförordningen, utfärdade regeringen föreskrifter om sådana skyldigheter. Parallellt med kårobligatoriet fanns ett obligatorium för studenter vid universiteten i Uppsala och Lund att även vara medlemmar i en nation och för studenterna vid Stockholms universitet att även vara medlemmar i en studentförening."




Avskaffande av TV-avgift/licensen! För mig är det självklart - Public Service ska inte vara del av budget processen - denna service som SVT, UR, SR ger är allt för viktigt för att det ska påverkas av pragmatiska politiska vindar! Kvaliteten är långt över den reklam-finansierade.
Det vore en katastrof att göra Public Service mindre fristående!


Att avskaffa den allmänna värnplikten 2009/2010 - var ett märkligt beslut - när det kommer till möjligheten att lära sig saker av andras: erfarenheter, färdigheter och nyfikenhet. Värnplikten har givit mig och andra möjligheten att få ledarskapsutbildning (UGL - Utveckling grupp ledare) och att sedan praktisera ledarskap.


Kårobligatoriet - har fostrat många ledare både för näringsliv, myndigheter och politiken. Det har varit en perfekt arena att ta ett stort ansvar i en demokratisk organisation.


Dessa möjlighet att tränar sig i ledarskap och som en arena att visa vad vi går för har på olika steg decimerats. Jag förstår helt enkelt inte hur man tänker! ... och om man tänkt vilka konsekvenser detta får i framtiden -lätt att riva ner - svårt att bygga upp!
-









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar