22 juli 2012

Från ruinensbrant till spirande slott över en kopp kaffe!



Stockholms äldsta café är Sundbergs konditori vid Järntorget i Gamla stan - det startades 1785.  Växjös äldsta café är Broqvist konditori, som har drivits av familjen Broqvist sedan starten 1876. I dag drivs det av 4 systrar - det är verkligen ett av Växjös aldra bästa fik. Kända bland annat för deras bra service - du beställer vid diskarna - men får de du beställt framburet till ditt bord där de också tar emot betalningen. Broqvist konditori är en av de upplevelser du måste uppleva vid ditt Växjö besök!








Kronobergs slottsruin - var en gång en fästning som skyddade oss mot danskarna.
"Just före midsommar 1542 utbröt Dackefejden, upproret som höll på att kosta Gustav Vasa både tronen och riket. Kungen tvingades att förhandla med de upproriska, som hade sitt fäste på Kronoberg, men bedrev samtidigt åt andra håll en intensiv propaganda mot Nils Dacke och hans anhängare – men inte en enda gång kallar han dem snapphanar. Begreppen snapphane och snapphanekrig hör främst hemma i 1600-talet."
Ni har också möjlighetet att fika på Ryttmästargården strax intill eller åka med Ångaren Thor (1887 = 11 år efter att Broqvist konditori startade). 
Ni som känt mig ett tag vet att jag firade min 30 årsdag-fest tillsammans med vänner på Teleborgsslott och Monica Berge med vänner. Det går fortfarande rykte om att detta var en av Växjös roligaste fester sedan slottet byggdes?

Teleborg slott har varit bostad, rektorsexpedition (kanske världens vackraste) och nu kafé, restaurang och hotell. Ska bara besökas.











SÖDRA Climate Arena - hoppades jag nog hade varit en arena där häftiga innovativa cleantech lösningar visades upp - jag hade aldrig sett den innan i går - men det visar sig vara en ny speciell Tennisanläggning.
Växjö - staden där det tänks utanför boxen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar