6 augusti 2012

Ledare av alla de slag!

Vad är ledarskap?
"Den enda definitionen av en ledare är någon som har följare." Peter Drucker


"Ett av de djupaste begären vi människor har är att kännas oss behövda; att ha en känsla av mening och syfte i livet och inom jobbet. Ledaren är en person som kan komma in på och förstå andra människor och få dem att höja sig och prestera mer än vad de har gjort tidigare." Brian Tracy




"Ledarskap handlar om att få alla medarbetare att med beslutsamhet och entusiasm sträva mot samma mål. Ledare blir du genom ditt sätt att vara och hur du påverkar andra. Ditt ledarskap formas i dina relationer till framför allt dina medarbetare." Organisationen LEDARNA  Källa:www.ledarskap.biz
Definitionen enligt Wikipedia:

"Ledarskap är ur ett organisatoriskt synsätt ett speciellt beteende som människor utövar i avsikt att påverka andras tänkande, inställning och uppförande.[1] Ledarskap kan ses som det beteende som kommuniceras gentemot andra i ett socialt system.
Att hantera ledarskap är inte en position man tilldelas i ett företag, utan den relation som kommuniceras mellan varandra enligt vissa kriterier. Detta betyder att en tillsatt chef kan sakna vad som allmänt förknippas med ledarskap samtidigt som en arbetare på golvet kan 
ha ett beteende associerat med ledarskap. Ledarskap i sig är alltså inte nödvändigtvis kopplat till uppgifter eller mål som ska uppfyllas, till skillnad från den formella ledaren i företaget där de oftast förutsätter att dessa mål uppnås. Detta kan ses som skillnaden mellan formellt och informellt ledarskap.


Ledarskap kan även ibland beskrivas som konsten att leda människor och studiet av denna konst. Ledarskap har getts olika betydelse, från att utmålas som en särdeles exceptionell, sällsynt och värdefull förmåga, till att beskrivas som en yrkesroll som inte mer värdefull än någon annan."





Ken Blanchard och Paul Hersey introducerade det "situationsanpassade ledarskapet". Där beskrivs de olika stilarna: styrande, coachande, stödjande och delegerande ledarskap.

Nu har JCI European Academy genomförts i Kungälv för 16 året i rad. Jag var deltagare 2007 det 10:de EA. Jag kommer ihåg det som i går och många av deltagarna har jag kontakt med än i dag. Junior Chamber International (JCI) är ett av mina värdefullaste nätverk. Under sommaren 2012 har JCI varit på Almedalen 2012 , JCI Global Partnership Summit 2012  och JCI European Academy 16:e, 2012.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar