13 augusti 2012

Varför får vi inte betalt?

Jag vet inte hur mycket du fundera på det här - men visst blir det en hel del sopor? I genomsnitt "producerade" varje svensk 457 kilo år 2011. Av detta så:
51% eldades upp - energi återvinning
33% återvanns
15% biologisk återvinning

Nu när det är förbjudet att lägga sopor på deponi - utan vi ska använda det på ett klokare sätt. I dag ser det ut som att vi tror att elda upp det är det klokaste!



Totalt så "producerar vi i Sverige 4.300.000 ton sopor och vi imponerar 748.000 ton sopor främst från Italien och Norge.

I Stockholms kommun så betalar via ca 90 miljoner SEK för att elda upp soporna och ca 233 miljoner för att få soporna upphämtade.

Kanske är det en tjänst som vi betala ca 300 miljoner för att få utförd! - Det är väl så vi ser det i dag. Men samtidigt så importeras det nästan 750.000 ton sopor - frågan är om tex Fortum betalar för det eller får betalt?

Det finns ett värde i soporna tex vid energiåtervinning och metall återvinning - en gång i tiden så fick vi del av det då staden ägde Stockholms Energi - men idag så går pengarna någon annanstans.

Älvsjöstation

"12.6 terawattimmar värme producerades 2010 genom att elda upp hushållssopor, vilket motsvarar energiproduktionen i två kärnkraftsreaktorer"

"Redan nu står sopförbrännongen för motsvarande 10 % av den svenska elproduktionen".

Som ett exempel så konventerar bara Fortum sopor som i kundledet är värt 1.6 miljarder kronor inkl moms.

Har vi några mål överhuvud taget att minska dessa 457 kg sopor? Vad skulle hända om vi lyckades? Skulle vi vara tvungna att importera mer sopor då?


Frågan är när vi i stället ska få betalt för det vi levererar sopor till värmekraftverken? 


SVD, artikel "Guldgruva - Lukten av pengar" 2012-08-12, av JacobBursell
Avfall Sverige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar