4 oktober 2012

Har du tur?


I går kväll fick jag vara med på Tekniska museets vänners möte med Henrik och Thomas från FLIR Systems. 1958 så utvecklas den första värmekameran i Sverige i ett samarbete mellan AGA, Bofors och FOA. Det var främst till ett mörkersikte för pansarvagnar - men dessa värmekameror fick snabbt civila tillämpningar genom att Vattenfall blev en av de första kunderna. Sedan dess har de fått många tillämpningar till systematiskt underhåll.


Några av de tillämpningar som finns är:
Kraftledningsinspektioner (högspänning) - se fel tidigt pga värmeutveckling, Även lågspänning tex fel i skarvdosor, kabelbrunnar, förebyggande underhåll. Inom Pappersindustrin, lager, motorer, beläggningar i rör, nivåkontroller, värmeväxlare. Inom bilindustrin med att kontrollera sätesvärmare, defrostrar och AC. Fuktbroblem i flyg och fartyg. För process kontroll tex läckage.
Av energianvändningen inom EU så används 40% till uppvärmningen av hus. Några tillämpningar med värmekameror är att upptäcka brister med fukt, solcellers funktion, isoleringsfel,
luftläckage, energiförluster och värmeslingors funktion och placering. Andra tillämpningar finns inom fjärrvärme, vetrinärer, medicin tex cirkulation, bilindustrin tex har nya BMW och Audi - night vision, inspektioner i rymden.

FLIR Systems dominerar marknaden med en marknadsandel på 58%, Fluke 16%, NEC Avi 10% och Testo 4%. I Sverige finns forskning och produktion i Arninge utanför Stockholm med 360 anställda. FLIR Systems ser till att varje år ha framme nya modeller för att vara bäst på marknaden
FLIR har sett till att äga nyckel komponenterna till: dektektorer, stabilisering, linser, lasrar, elektronik och mjukvaror.

Jag var helt fascinerad vilken värld som öppnar sig med deras teknik och att den har blivit allt mer tillgänglig. Från att en FLIR kamera kostade 500.000 sek 1999 till att i dag kosta ca 10.000 sek gör att många nya tillämpningar har blivit möjliga.

Tex så kommer nyheter med tydligare bilder med MSX, kontinuerligt autofokus, inbyggd GPS, nya material och inbyggd kompass.

Inom en inte allt för lång framtid så kan denna teknik eventuellt finnas med i våra Smartphones?

Efter seminariet hade jag en hel del idéer om hur tekniken skulle kunna användas.

Detta område kommer jag att följa med stort intresse!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar