10 november 2012

Jag har räknat på det där!


Det är inte Wiskey i glaset! -
trodde du det ska du ta lugnt med flaskan i kväll.
I går när jag talade med Returpack fick jag en idé i huvudet. Returpack tar emot ca 1.5 miljarder burkar per år. Eftersom panten är på 1 sek per burk så är omsättningen 1.5 miljarder. Detta kan användas för att göra mycket gått!

Returpack ägs av Sveriges Bryggerier 50%, Svensk Dagligvaruhandel 25% och Livsmedelshandeln 25%. De ska göra noll resultat. Men system med pant är bra och kanske skulle användas för fler varugrupper.

Vilka intäktströmmar har Returpack? Var får de in sina pengar - betalas det av producenter eller importörer - så borde det vara om det inte är så?

I dagsläget så så återvinns 88% - dvs 12% av kommer inte in eller kanske kan inte streckkoden läsas av? Detta innebär att 180 miljoner sek inte betalas ut. Vad händer med dessa pengar? Naturligtvis läggs en del på reklam för att nå upp till 90% återvinning. MEN tänk - vad skulle du kunna göra för 100 miljoner? Jag skulle uppmana Returpack att utlysa en tävling - kom med de bästa återvinningsidéerna, återvinning/användningsinnovationerna och framtidsvisionerna! Prissummor på Nobelprisnivå återvinning/användningsinnovationerna och 50-100 miljoner för att möjliggöra start up-fasen.
Svårt att se ljuset - när du har det i rygget!
Det skulle göra en skillnad för innovatören, samhället och miljön! Ni skulle kunna kalla det Pimpim-priset, because I´m worth it! NEJ - föresten - ingen kommer på något i ett vakuum utan vi hjälps ALLA åt! Men någon lägger ihop trådarna.

Att vinna om och om igen - det är återvinning det! 
FÖR dig, samhället och miljön. 
De som gör jobbet får pengarna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar