19 november 2012

Timmar av lärande genom delning!


Jag har varit en del av många styrelse, men aldrig varit i en styrelse där jag har lärt mig så mycket.

ELMAs styrelse är speciell med den kunskap som varje styrelsemedlem besitter, med erfarenhet och kunskap från miljöområdet. Jag överdriver inte om jag skriver att medlemmarna i styrelsen (8 stycken) har över 150 års erfarenhet från myndighets-, departements- och näringslivet.

ELMA - står för Erfarenhet, Lärande och MiljöArbete.
"Föreningen är en politiskt obunden ideell förening och har till ändamål att främja ett rationellt utnyttjande av erfarenheter och lärdomar från miljöarbetet i Sverige.Föreningen fokuserar på områden som planering och genomförande av åtgärder för att säkerställa en god miljö, förutsättningar för en hållbar utveckling samt på att stimulera till ett offentligt samtal i dessa frågor.

Föreningen arbetar ideellt. Några av föreningens medlemmar bedriver näringsverksamhet inom miljöområdet och angränsande samhällsområden i egen regi. Föreningenanordnar seminarier, kurser och andra former av informations- och utbildningsverksamhet. Föreningen 
genomför och medverkar vidare i utredningar inom föreningens verksamhetsområde med inriktning på erfarenhetsåterföring och lärande."

Nu på torsdag den 22 november kommer ELMA att i Kreab Gavin Andersens lokaler på Floragatan 13 - ha ett samtal om: "Vilken roll får kärnkraften ha i framtiden?" med Professor Tomas Kåberger och kärnkraftsveteranen och numera konsulten Lars Gunnar Larsson samtalar kring kärnkraften.

Lars Gunnar Larsson har gedigen erfarenhet av kärnkraftens utbyggnad. Han var med och byggde Ringhals, han var teknisk attaché i Washington när kärnkraftsolyckan i Three Mile Island inträffade, han
 har varit ställ- företrädande generaldirektör på den svenska kärnkraftsinspektionen och varit ansvarig för kärnsäkerhetsfrågor på European Bank for Recon- struction and Development i London.

Tomas Kåberger har varit ledamot av statliga utredningar om kärnkraft och energifrågor och generaldirektör för Energimyndigheten. Han är nu professor på Chalmers och vid Zhejiang universitetet i Hangzhou i Kina. Sedan ett drygt år ordförande för Japan Renewable Energy Foundation. Han är också styrelseledamot i bland andra Industrifonden och tankesmedjan FORES.
Tomas kommer att inleda med att beskriva utvecklingen i Japan och Kina, medan Lars Gunnar kommer att prata om utmaningarna för svensk och Europeisk kärnkraftindustri. Tillsammans kommer de sedan att diskutera förutsättningarna för fortsatt kärnkraftanvändning samt om, och i så fall när, nya kärnkraftverk kan byggas i Sverige.



Dörrarna stänger kl. 17.00 - anmälan är obligatorisk, men arrangemanget är gratis! Samtalet kommer att vara mellan 17.00 - 19.00 med efterföljande mingel med macka och dryck (därför är det viktigt att du anmäler dig)
Anmäl dig till goran.lagerstedt@svenskenergi.se eller mobiltelefon 070 555 42 46 senast den 20 november 2012.



Andra tema som kommer att tas upp är tex

* Mat och klimat

* Egen el är guld värd





Detta lärde jag mig i dag:

*  I dag är det "World toilett day" - 1/3 av världens befolkning saknar tillgången till toaletter.



*   Världsbanken: "New Report Examines Risk of 4 Degress Hotter World by End of Century" ( release, video, report )





*   "Mat och klimat" av Johanna Björklund, Pär Holmgren och Susanna Johansson



*   "Visste du att ...", Naturskyddsföreningen



*   "We can recycle plastic" by Mike Biddle


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar