12 november 2012

Viktigt att ladda batteriet även om du inte är en bil!


 I dag var jag uppe på Söders höjder och firade en god vän som fyller 40 år i dag.

Att få möjlighet att sitta och snacka lite med personer, som betyder mycket för en är viktigt för mig! Men att göra det med humor och - en god vilja är också väsentligt!

Veckans affärer tog i veckans magasin upp 10 ledarskap - chefsmyter, som jag tycker är viktiga att lägga fram här för er (Källa: Veckansaffärer nummer 44)
1) För att lyckas på toppen måste du jobba kvällar och helger. FEL 80-timmars arbetsvecka är ett tecken på att du inte klarar att delegera. Och att kvalitet kan ersätta kvantitet i umgänge med familjen är direkt felaktig.

2) Bra ledarskap är att få alla att känna sig delaktiga. RÄTT Nästan all forskning och de flesta experterna är eniga om att det är grunden i modernt ledarskap.


3) Kvinnor är bättre chefer än män. FEL Forskning visar generellt att män och kvinnor är lika bra som chefer, om än med lite olika styrkor.

4) Lefare är något man föds till.
RÄTT och FEL De flesta människor har potential att bli bra ledare, genom träning. Men förmågan att få andra att följa är viktig och ofta medfödd.

5) De bästa företagen har de bästa medarbetarna. FEL Snarare är det kulturen på ett företag som avgör.
6) Har du ett toppjobb måste du göra dig bra i tv och tidningar. RÄTT Att kommunicera blir allt viktigare, inte minst i media. Men det dagliga slitet på bolaget är viktigast.

7) Var inte personlig med dina medarbetare. FEL Chefen som har förmågan att skapa en öppen relation till sina medarbetare och kan hantera känslor, blir mer effektiva.

8) Få och tydliga mål är viktigt. RÄTT För många mål är lika skadligt som inga mål alls.

9) Att nätverka är nödvändigt för att göra karriär. FEL Att ha ett stort kontaktnät är inte fel, men det går också utmärkt att jobba sig hela vägen upp till VD-posten på det företag man redan är.

10- Flera kvinnor i styrelser och ledningsgrupper är bra för förtagen. RÄTT Mångfald är bättre än enfald plus att flera undersökningar visar att bolag som drivs av kvinnor är mer lönsamma.





Vänner är viktiga! Delaktighet, träning, delegera,  mångfald få och tydliga mål!
Visst är det viktigt att ladda batteriet även om du inte är en bil!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar