27 december 2012

Har vi slutat fråga? är vi inte nyfikna?

Har under min vistelse i Småland kommit att tänka på hur viktigt det är med det toleranta och öppna samhälle vi har ! Det påverkar våra möjligheter att locka turister, investerare, företag och medarbetare, som vill arbeta i Sverige. Det påverkar de som har flytt hit eller av andra orsaker väljer att komma till Sverige. Att få ett bättre liv är ingen dålig orsak. 1.3 miljoner svenskar bland annat släktingar till oss reste över Atlanten av den orsaken. De som kom tillbaka efter år eller stannade kvar har givit oss erfarenheter, kunskap och pengar. Många av de 4.5 miljoner svensk ättling - ser sig fortfarande som sådana.

Hur tar vi emot dem som flyr, flyttar, studerar och väljer att starta ett nytt liv här?

Jag håller på att läsa den bok som heter "Hemvändarna"(ladda ner boken) av Ludvig Rasmusson - som har intervjuat svenskar som kommer tillbaka till Sverige efter att ha bott utomlands i ett antal år. Under denna tid har det fått erfarenhet av hur deras nya hemland har fungerat och när de kommer tillbaka så möts de ofta av ett totalt ointresse - från oss andra? Varför är det så? Varför ställer vi inte 1000-frågor, som arbetsgivare, vän eller arbetskamrat?

Varför är inte erfarenhet som man har förvärvat genom att ha levt utomlands eller som man förvärvat genom ett långt arbetsliv viktigt och meriterande? Varför är det bättre att stanna kvar på universitetet, i företager eller i landet i stället för att testa vingarna i industrin, byta bransch eller flytta utomlands? Mindre än 2% av EU-medborgarna använder möjligheten som fri rörlighet av människor inom EU ger oss? Varför är det så?

Erfarenhet är viktigt, blandning av team är framgångsrikare och företagsamhet är viktigt att det ger utdelning! Det är viktigt att vi bryr oss om varandra!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar