1 december 2012

Mänskliga rättigheter, Burma och Slussen


I torsdags deltog jag på LOs seminarium "Mycket snack och lite verkstad".  Här presenteras "LO-modell för internationella ramavtal för mänskliga rättigheter och villkor i arbetslivet". Det är 85 multinationella företag, som har tecknat avtal, därav 8 svenska. De svenska företagen är Skanska, SCA, SKF, HM, IKEA, Securitas, Electrolux och Saab Tech.

Störst fokus läggs dock på de företag som arbetar med frågor som miljö och socialt ansvarstagande av media. Men i framtiden kommer kanske konsument makten att bli reell genom att information kan finnas tillgänglig för oss via scanners, Smart phones och NGO:er.

Internationella ramavtal och uppförande koder kan komplettera varandra genom att de ofta olika fokus. De har det gemensamt att de är frivilliga, att det finns en affär, socialt och ekonomiskt - att försöka klara sig ifrån sitt ansvar. 

Lunchen åt jag med min Rotaryklubb och lyssnade på Disas spännande resa till Burma. Kineserna har köpt upp många gruvor och delar av smyckesindustrin. Under resandet blev det en hel del  

I kväll var jag på ABF-huset och lyssnade på presentationer om ombyggnaden av Slussen. Tre frågor som slog mig är i vilken mån som det liggande förslaget har tagit hänsyn till stigande vatten nivåer i Saltsjön och Mälaren.

Budgeten är på 8 miljarder SEK, men hur denna summa har kommit fram till. Att gå in och göra ett bergrum där bussgaraget är. 

Det finns ett intressant förslag som presenteras den 12 december, kl. 10.00 på Medborgarhuset. Budget 4.5 - 5.0 miljarder sek och klart inom 5 år.

Ska bli intressant att se var detta leder.  

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar