9 december 2012

Världshavens vagabond

Nu här på morgonkvisten så såg jag ett avsnitt, som jag inte har sett sedan jag var 12 år gammal. Jag såg det hemma hos mormor och morfar. Programmet var om Världshavens vagabond, Aina Cederblom (83) på "Här är ditt liv" 1980, SVT.

"Hon var en världshavens vagabond, en äventyrerska som körde en båt från
Göteborg till Färöarna. Ett rörande, gripande och spännande program med "en
helt vanlig människa" som visade sig vara mycket ovanlig." Källa: Expressen

"Aina Cederblom, född september 1896 i Stockholm, död 27 augusti 1986, var en svensk äventyrare.
Till yrket var Cederblom teckningslärare och textilkonstnär. Hon var huvudperson i ett avsnitt av Här är ditt liv i premiärsäsongen 1980. Lasse Holmqvist själv ansåg att det programmet var det bästa av alla han gjorde i programserien. Hennes personlighet gjorde att programmet fick stort genomslag. Aina Cederblom hade tidigare varit helt okänd för den breda allmänheten. Författaren William Rigmark skrev 1979 en bok om Cederblom, Världshavens vagabond. "Cederblom reste bland annat ensam med en femmeters öppen båt med aktersnurra till Svarta havet och Medelhavet, till Grönland och på båtfärder i Fjärran Östern. Hon skrev ett flertal böcker om sina resor: Rigmark, William (1979). Världshavens vagabond. Vällingby: Harrier. Libris 7597629. ISBN 91-7068-095-7".

Aina har nog varit en stor förebild för många som har velat göra en skillnad för andra! Aina fick sitt "genombrott" för den stora allmänheten genom "Här är ditt liv" och har varit en stor inspirationskälla. Helt enkelt en hjälte i det tysta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar