28 januari 2013

Veckans hjältar vecka 5!



28 januari - 2012 arresterades den senegalesiske advokaten och människoaktivisten Alioune Tine i Dakar. Han har tidigare misshandlats för att ha lett RADDHO, en juridisk organisation till försvar för mänskliga rättigheter i landet.

29 januari - 1996 deltar den brittiska fredsaktivisten Angie Zelter i en aktion där man försöker ett jaktplan av modellen Hawk. Den brittiska försvarsindustrin hade avsett att sälja planet till indonesien, som i sin tur skulle använda det i kriget i Östtimor.

30 januari 1937 föds den paraguayanske juristen Martin Almada. Under Stroessners fascistdiktatur sitter han drygt tre år i fängelse, men släpps så småningom efter påtryckningar från Amnesty. Efter militärdiktaturens fall 1989 arbetar han oförtröttligt med att ställa torterare och mördare inför rätta".

31 januari - 1910 föds Giorgio Perlasca i Como i Italien. Han stödjer till en början fascisterna, men bryter sedan sida. Under andra världskriget låtsas han vara spansk generalkonsul i Ungern och skaffar fram papper, mat och gömställen som räddar livet på tusentals ungerska judar.

1 februari - 1985 föds Asmaa Mahfouz, en av grundarna av 6 april-rörelsen i Egypten. Inläggen på hennes videoblogg veckan före de fredliga demostrationerna på Tahrirtorget i Kairo betraktas som en av inspirationskällorna till Arabiska våren i Egypten.

2 februari - 2012 intervjuas journalisten och yttrandefrihetsaktivisten Natalia Shabunts i radio och kritiserar presidentvalet i Turkmenistan. Nästa dag ligger ett avhugget fårhuvud vid ytterdörren när hon kommer hem från sitt arbete. Hon får även flera andra dödshot, men fortsätter trots det sitt journalistiska arbete.

3 februari - 1949 föds Carlos Filipe Ximenes Belo, som senare blir katolsk biskop i Östtimor och spelar en viktig roll i den fredliga lösningen på konflikten med Indonesien. 1996 får han Nobels fredspris för sitt modiga ställningstagande mot Indonesiens förtryck.

Källa: RaoulWallenberg-kalendern 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar